Twee versies, allebei zelfreinigend

Momenteel zien we twee types Maremmano-Abruzzese. Zoals in vele rassen zijn ook hier het show- en werktype jammer genoeg uit elkaar gegroeid. Het werktype is minder elegant, zwaarder en logger. Enkele grote Italiaanse fokkers creëerden hun eigen meer elegante showtype. Jammer genoeg is het typische hoofd van de CPMA wel verloren gegaan. Door het uitsluitend letten op tentoonstellingskwaliteiten, en door de honden niet meer voldoende beweging te geven, zien we bij deze "showers" soms ook gestoorde karakters. Dit ligt echter niet aan de honden, maar aan de opvoeding.

Een CPMA heeft veel beweging en veel ruimte nodig. Het is geen hond om hele dagen in een kleine kennel te zetten. Hij moet buiten kunnen spelen en ravotten.

lees verder

   

Kenmerken van de "vijf witte"

De herkenning van de grote witte herdershondenrassen leidt niet alleen onder de niet-rashondenkenners tot wanhoop, ook doorwinterde kynologen hebben het er vaak moeilijk mee. Zijn er in uiterlijk tussen deze rassen nog wel een paar kleine verschillen aan te geven, in werk komen ze elkaar zeer nabij. Het waren geen herdershonden zoals wij die meestal voor ogen hebben.

lees verder

      

Rasstandaard : een overzicht

Na onze schets van de vijf witte herdershondenrassen luidt de conclusie dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Zeer rastypische exemplaren zijn met enige inspanning van elkaar te onderscheiden, maar vertoont een hond juist op die enkele kleine verschillen met de andere rassen fouten, dan is het zo gemakkelijk nog niet. Hoe dan ook, onderstaand schema van de overeenkomsten en de verschillen, zoals verantwoord in de verscheidene standaarden, zet één en ander nog eens overzichtelijk bij elkaar. 

lees verder